diumenge, 27 de novembre del 2022

Aprenem a llegir etiquetes dels productes alimentaris

Els aliments aporten a l’home energia per a créixer o per a reparar el desgast i conservar les forces.

 
En la digestió s’absorbeixen les parts aprofitables dels aliments i s’expulsa les que no ho són. Aquestes parts aprofitables passen a la sang i són els principis alimentaris o nutrients. Els més importants són els hidrats de carboni, les proteïnes, els greixos, les vitamines i els minerals. 

Com que aquests no apreixien, van tindre que posar lleis i ara l'etiquetatge és més exhaustiu. Així i tot la indústria ho ha aprofitat al seu favor. Anem amb una etiqueta al atzar:

     Per un costat trobem la :

La informació que sempre haurà d'aparèixer és:

1.-  Grandària de la porció: com veiem en aquesta etiqueta, el fabricant dóna una «recomanació» del que és una ració del producte, però una ració, per a qui? per a un jove de 18 anys o per a una persona més gran de 60? Hem d'anar amb compte, ja que la indústria sempre intentarà obtenir el seu benefici, en detriment de la nostra salut i diners.

2.-  Calories: L'energia que els éssers vius necessiten. Es mesura en kilocalories encara que se sol usar el terme Caloria.kilocalories (=1000 calories).

La majoria de persones només es fixen en aquesta dada, això és un error. És clar que és important, però més important és conèixer d'on provenen.

3.- Els greixos (Lípids)
 
L'oli, la mantega, els embotits i la xocolata són alguns exemples de greixos.

És necessari menjar greixos però no s'ha d'abusar d'aquests aliments, perquè s'acumulen al cos en forma de grassa i són molt difícils d'eliminar. Ens aporten una gran quantitat d'energia. 
Però no tots els greixos són iguals. El 30% de les calories totals de la dieta han de provenir del greix.

Com veiem apareixen els greixos totals i després es divideix en: greixos saturats i greixos trans, aquests últims  són realment perjudicials per a l'organisme.

4.- El colesterol és un lípid (greix). Es forma al fetge a partir d'aliments grassos i és necessari per al funcionament normal de l'organisme.
L'excés a la sang pot provocar que es deposite a les artèries i provocar que s'estrenyin i/o s'obstrueixin. També pot augmentar el risc de desenvolupar malalties cardíaques.
El més important és d'on ve, aquí no ho diu.

5.- El Sodi: una excessiva aportació de sal per part del fabricant és perjudicial per a l'organisme, ja que crearà addicció. Seria important saber quant sodi és natural, propi de l'aliment i quant afegit.

6.- Els hidrats de carboni (glúcids o carbohidrats). 

Ens aporten l'energia que l'organisme gasta de forma immediata. 

Són molt importants pel bon funcionament del nostre cos, per això n'hem de menjar cada dia.

Abunden al sucre, als dolços, al pa, a les llegums, a les patates i als cereals.

És important veure d'on ve aquest carbohidrat, És natural o prové de sucres afegits?
En aquesta etiqueta, del total de carbs, una part provenen dels sucres. El tipus de sucre no ho diu.
Podem veure que la fibra també està inclosa en aquest punt, hem de saber que quanta més fibra tingui millor sempre que siga natural i no afegida.

7.- Les proteïnes

Les proteïnes són essencials pel nostre cos, ens ajuda que el múscul 

creisca i regenerar-lo, entre molts altres beneficis


- Origen animal:  carns, peixos, aus, ous i productes làctics.

- Origen vegetal : fruits secs, soja, llegums, xampinyons i cereals complets

 Potser el valor més important i que menys mirem. En la majoria d'etiquetats aquest valor és petit, sense arribar a uns mínims.

La resta d'ingredients, la majoria de vegades apareixen al final de l'etiqueta i no els prestem l'atenció que requereixen, com a les vitamines.


8.- Les vitamines es troben en els vegetals i en algunes parts dels animals.

vitamina A ajuda a mantenir la bona salud i és molt necessaria per la vista (vegetals, llet, ous...)
- vitamina B ajuda a la bona digestió dels aliments (carn, cereals i llet).

- vitamina C és necessària per formar les dents, la pell i els ossos, la necessitem per combatre malalties com grips (fruites i hortalisses).

- vitamina D és molt important pel creixement (greixos, ous, margarina...)

- vitamina B1 important pel funcionament del sistema nerviós (pa, llet, verdures i fruita).

- vitamina B2 és necessària per la regeneració de la pell i d'altres teixits ( llet, carn, ous, cereals, etc)


Molts fabricants manipulen tot el que poden aquests elements, sempre buscant-ne el benefici, per exemple:

1. Fent una separació dels ingredients: amb el sucre què fan els fabricants? divideixen la quantitat de sucre en diferents tipus: xarop de blat de moro, glucosa, sucre normal… però el resultat sempre serà el mateix.

2. Sense sucre: l'aliment no «enganxaria», al seu lloc, utilitzen edulcorants altament nocius, però s'asseguren que el producte sigui «light» sota la llei.

3. Productes enriquits, amb què? si solem veure la tele, veurem anuncis de cereals per a nens/es enriquits amb vitamines i minerals, i les mares/pares pensaran: perfecte per al meu fill! Però lluny d'aquest enriquiment el que trobem és una gran quantitat de sucres que faran que el nen s'aixequi amb gana d'aquests cereals, ja que el cervell li demana cada vegada més.



A banda de la informació nutricional, estan els ingredients:

han d'aparèixer en ordre segons la quantitat de contingui el producte, de major a menor presència.
 -  mostrar aquelles substàncies susceptibles de crear al·lèrgia o intolerància en una tipografia diferent.
en les begudes que continguin més d'un 1,2% s'ha d'indicar 
Data de durada o de caducitat
Aquí trobem un petit resum del que podem trobar a les etiquetes, i encara ens han quedat per desglossar els famosos E620, E124, E133…entre d'altres ingredients nocius per a l'organisme.

Ara toca anar al mercat, comprar aliments naturals o almenys aturar-nos a llegir les etiquetes!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada